Mosselbaai

Mosselbaai is de topbestemming als de Zuid Afrikanen op vakantie gaan vooral dan om zijn lange stranden en zijn uitstekende klimaat. De stranden zijn in noordelijke richting en dit beschermt ze tegen sterke zeewinden.
De Portugees Bartholomeus Diaz was de eerste Europeaan die in 1488 hier voet aan wal zette, dit nadat er muiterij aan boord van schip uitbrak. Hun eerste ontmoeting met de lokale bevolking, de Khoikhoi was niet meteen dat wat ze verwacht hadden want ze werden met stenen bekogeld.
In Mosselbaai vind je een replica die op de 500ste verjaardag van de komst van Diaz werd gebruikt om hetzelfde traject terug over te doen. Eens aangekomen in Mosselbaai is er een museum rond het schip gebouwd.

In het Bartolomeu Dias Museum Complex zijn diverse musea ondergebracht. In het maritiem museum staat een replica van het schip van Dias. Verder is er nog een botanische tuin, de 500 jaar oude Post Office Tree; als je hier een kaart post krijgt het een speciaal poststempel, een schelpenmuseum, een aquarium en een informatiecentrum. Met de boot kun je naar Seal Island, dit ligt ca. 2 km uit de haven. Op dit eilandje dat 100 m lang en 50 m breed is, leven ca. 4.000 zeehonden

Caravelle museum

waar u een reconstructie ziet van het eerste schip dat rondom de Kaap is gegaan in 1488.
De eerste Europeaan die de kaap Goede Hoop voorbij voer, was de Portugees Bartolomeus Diaz in 1488. In die tijd waren diverse Portugese expedities uitgezonden om de kust van Afrika steeds verder naar het zuiden te verkennen, en vervolgens weer thuis te komen. Diaz had op een van deze expedities dan uiteindelijk de zuidkust van Afrika bereikt. Het verhaal gaat dat hij aanvankelijk de kaap Cabo Tormentosos (Kaap der stormen) had genoemd, maar dat Johan II van Portugal de naam veranderde in Cabo de Bõa Esperança (Kaap van de Goede Hoop), omdat deze ontdekking de zeeroute naar Indië een eind dichterbij bracht.

Het mooiste voorbeeld van een postboom dateert terug uit 1500. Deze postboom werd gebruikt om een schoen of koperen pot te hangen met post en kan teruggevonden worden in Mosselbaai. De originele melkhoutboom kan nog steeds gezien worden bij het Diaz museum. Deze postboom wordt algemeen beschouwd als de eerste brievenbus van Zuid-Afrika.
Ook vanuit Mosselbaai kan je in het seizoen walvissen observeren.

Vandaag staat een tochtje met Romonza op het programma. Deze boot heeft als een van de vijf boten in Zuid-Afrika het recht om walvissen tot op 50 meter te benaderen.


's Ochtends wordt er al gebeld naar Louis en Joy dat er walvissen gezien zijn, dus na het ontbijt haasten we ons naar Mosselbaai. Een walvis is zo dichtbij gekomen, dat je hem bijna kan aanraken. Dit is echt super! Op de terugweg varen we nog langs Seal Island, waar honderden stinkende zeeleeuwen liggen te zonnen.
Iedere winter, tussen juni en november, zwemmen honderden walvissen de beschutte baaien langs de Zuidafrikaanse kust binnen, van Kaap de Goede Hoop tot aan de monding van de Stormrivier. Ze komen om te baren en te paren. En ieder jaar komen er meer. ‘Dit is een succesverhaal. Wij hebben de walvis van de ondergang gered.

Zuidkaper

Noordkaper

Hermanus is de bekendste plaats als het gaat om walvissen te observeren. De Southern Right Whale komt het meest voor maar de Brydes en Humpback Whale worden ook wel gezien. Rond mei komen ze naar de kust van Zuid-Afrika om te kalven en te paren. De meeste walvissen zijn te zien in oktober waarna ze weer vertrekken
De naam Southern Right Whale (Zuidkapers) komt omdat de walvisvaarders deze walvis de juiste walvis vonden omdat deze makkelijk te doden was. Zuidkapers kunnen tussen de 14 en 17 meter lang worden en wegen tussen de 45 en 70 ton. Een makkelijke manier om deze walvis te herkennen is de manier waarop hij zijn longen vrijmaakt van vocht. Hij blaast het water uit in een V-vorm. Tevens is dit de enige in zijn soort die geen rugvin heeft. De Zuidkaperen de Noordkaper worden sinds 1935 beschermd. Daarvoor werd er intensief op ze gejaagd. De Zuidkaper vormt een gemakkelijke prooi voor de walvisjagers omdat hij paart in ondiepe wateren en zich langzaam voortbeweegt.
Op dit moment is de populatie Zuidkapers zich aan het herstellen (tussen de 3.000 en 5.000 exemplaren). Met de Noordkaper gaat het een stuk slechter, naar schatting zijn er nog ongeveer tussen de 300 tot 350 exemplaren over.
De Zuidkapers leven van kleine kreeftjes en plankton die ze uit het water filteren met hun baleinen (een soort baard). De Zuidkaper heeft een spectaculair paringsgedrag: hij springt volledig uit het water en gaat verticaal in het water staan met alleen zijn staart boven water om indruk te maken op de Zuidkaper vrouwtjes.
Er zijn verschillende manieren om ze te zien; aan wal, met een Whale watching boottocht mee of zelfs vanuit een vliegtuigje. Hermanus is de enige plaats waar de Whale Crier rondloopt, die op zijn hoorn aangeeft wanneer er walvissen in de baai te zien zijn. Mede door de walvissen is Hermanus van een onbeduidend vissersplaatsje uitgegroeid tot een stad die jaarlijks duizenden toeristen trekt. Om te vieren dat de walvissen er weer zijn, wordt elk jaar het Hermanus Whale Festival gehouden (in 2009; van 24 - 27 september).

terug inhoud